Balkong/uteplats – klinkers
Du som vill lägga plattor eller trätrall på balkongen ska först ansöka om det till styrelsen.
När det gäller klinkers ska du även lägga med en bild på den klinkerplatta du avser att lägga. Anledningen är att du utför ett bestående ingrepp på vad som är föreningens egendom därför är det styrt hur plattan får se ut.
Tidigare har föreningen haft specifika plattor som medlemmar kunna köpa, men då sortimenten regelbundet förändras är det numera borta. Istället ska du välja en platta som stämmer in med följande beskrivning:
- Färg: mörkgrå, matt och jämn i färgen
Se bild - Form: rektangulär eller kvadratisk
- Storlek: minst 300 x 300 mm, ingen övre storleksgräns
- Tjocklek: minst 8 mm tjock
Tänk på att arbetet ska utföras fackmannamässigt. Idag finns ett naturligt fall på balkonggolvet som gör att regnvatten rinner av. Detta fall får inte försvinna för då kan regnvatten vid häftiga skyfall rinna in mot väggen och orsaka vattenskador.
Notera att ROT-avdrag INTE gäller arbetskostnad i det här fallet. Brf Glasbruket 1 har kontrollerat detta med Skatteverket och avdrag gäller inte balkong i bostadsrätt, inte ens om balkongen är inglasad. Allt utanför den boendes väggar i en bostadsrättsförening omfattas inte av ROT-avdraget.
Balkong/uteplats – markiser
Brf Glasbruket 1 samarbetar med Skånsk Fönstermiljö när det gäller markiser.
- Tyget på markiserna skall vara Sandatex 407/94, ett grått lite spräckligt tyg.
- Kåpan skall vara i samma grå nyans som fönsterbågarna, RAL 9006 silvergrå.
- Krav på vind-, skak- samt motorstyrt.
- Ingen kappa.
- Kunden kan välja mellan de olika modeller av upphängningsanordning som rekommenderas av Skånsk Fönstermiljö – bara tyg och färg på kåpa är samma – allt beroende på våning, utsatthet och ekonomi.
- Kontaktperson på Skånsk Fönstermiljö är i första hand Johan Bengtsson. Johan nås på tfn 0704-16 96 80, e-post johan.bengtsson@skanskfonstermiljo.se
Du som vill sätta upp markiser ska först ansöka om detta till styrelsen.
Balkong/uteplats – staket
Brf Glasbruket 1 har i samarbete med Tema Arkitekter tagit fram en ritning på hur staketen ska se ut på uteplatserna om någon vill inhängda dem.
Respektive bostadsrättsinnehavare anlitar själv snickare. Hur det ska se ut och vad det ska vara för träslag framgår av ritningen, 20111027/VRD.
Staketet ska sättas inom det skötselområde som respektive bostadsrättsinnehavare har och ej utanför detta. Respektive bostadsrättsinnehavare är också ansvarig för fortsatt skötsel och underhåll av staketet. Det åligger således inte föreningen att underhålla det.